Giriş
Herkese selamlar. ”Finansal Özgürlük Yolculuğum” serisinin ikinci bölümüne hoş geldiniz. İlk bölümde finansal özgürlük yolunda bize bir umut olacak hikayeden bahsederek giriş yapmıştık. Artık yolculuğa başlıyoruz.
”Bilgi de bir yatırımdır. Paranın olduğu gibi bilginin de bileşik getirisi vardır ve belki de bu en önemlisidir.” Beraber bilmek ve öğrenmek için lütfen takip etmeyi unutmayınız. Twitter, instagram ve benzeri sitelerden takip ederseniz beni çok mutlu edersiniz diyerek bölüme geçiyorum.
Gelişme
Serinin bir önceki bölümünde de açıklamıştım. Benim amacım, yapacağım yatırımların 10 yıl sonra hayatımda alacağım kararları desteklemesi, kafamın ekonomik olarak rahat olması ve elde edebilirsem, yaptığım yatırımın sadece pasif gelirle desteklenerek büyümesi. Benim amacım ve hedefim bu. Yani, salt olarak ‘şu kadar param olsun, bir daha hiç çalışmayayım’ diye bir kafada değilim. Sevdiğim işleri yapacak, belki daha düşük ücretlerle fakat finansal olarak rahat bir kafayla hayatı sürdürmek dileğindeyim. Bu hedef doğrultusundaki adımlarımı sırasıyla anlatacağım.
- Türkçe’ye finansal özgürlük ve erken emeklilik olarak gelen, İngilizcesi FİRE (Financial Independence Retire Ealry). Amaç çok basit. Yatırımlarınız, emeklilikteki yaşamınızı çalışmadan karşılar hale gelince finansal olarak özgür olmanız demektir. Kitabi tanımı bu. Ama ben bu tanımı kendime göre güncelliyorum. Yaptığım yatırımların gelecekte edinmek istediğim varlıklara, gezmek istediğim ülkelere, yani kısacası yaşamak istediğim hayatı yaşamaya yetecek kadar maddi bir birikim, rahat bir kafa ve özgür bir yaşam getireceğine inanıyorum. İşte benim amacım ve hedefim bu.
- Bu FİRE sisteminin farklı teknikleri var. Benim inancım şudur: Fazladan tasarruf ve yatırım yapmak, şu an yaşanması gereken şeyleri erteleyebilir ya da yaşanmayacak şekilde imkansız hale getirebilir. Çünkü yaşanması ve alınması gereken şeyler de vardır, diye düşünüyorum. Yola çıkacağız elbette, ama yolun tadını da çıkarmaya çalışacağız.
- Ciddi anlamda yatırım yapmaya başlayalı bir yıldan biraz fazla oldu. Onun öncesinde yaptıklarımı yatırım adı altında adlandırmıyorum. Onlara daha çok birikim ya da tasarruf diyebilirim. Yatırım yaptığım ve büyüttüğüm sermayemin büyük bir kısmını maalesef şehir ve hayat değişikliği nedeniyle harcayacağım. Yine de her şeyi tamamladığımda elimde bir miktar para kalacak ve bununla yatırımıma devam edeceğim. Bu da yaklaşık 1000 dolar civarında olacak ama kabaca 1000 dolar diyebiliriz.
Yani bu serüven tam olarak 1000 dolar ile başlıyor. Peki nasıl hesaplama yapacağız? Açıklamalarda verdiğim excelden şu anki yatırım miktarınızı, yıllık yapacağınız ortalama yatırımı, şimdiki yaşınızı ve emekli olmak istediğiniz yaşınızı giriyorsunuz. Ve işlem tamam excel size 20 yıllık verileri veriyor.
Ben kendi verilerimden bahsedeyim;
- Emekli olmak yani biz ona finansal özgürlüğümüzü sağlama yaşı diyelim. Bunu 45 olarak giriyorum.
- Şu an yaptığım hesaba göre yıllık ortalama 7 bin doları yatırıma koyabiliyorum. Fakat tüm masrafları çıkarılmış hali de olsa %25 güvence payı ile kabaca 5 bin dolar yatırıma koyacağım.
- Buna göre sonuçlar şu şekilde.
Baktığımızda 19 yıllık bir sürede ortalama %15 dolar bazında getiri ile 455.000 dolar gibi bir portföy büyüklüğüne ulaşıyoruz. Tabii burada getiriyi neye göre aldın diyenler olacaktır.
ABD’nin en büyük 2 borsa endeksinin ortalamasını aldım. Örneğin NVDİA gibi senelik %50 kazandıran bir ortalama seçebilirdim ama mütevazi davranarak senelik kayıplarla birlikte %15’lik bir getiri hedefi koydum.
Ek olarak bu rakamlardan doların kendi enflasyonunu da çıkarmamız gerekir. O da ortalama %3 civarında seyrediyor. Kabaca 19 yıldaki portföy büyüklüğünü 450.000 olarak hesaplayabiliriz. Bu benim nihai hedefim. Asıl karar o günler geldiğinde evet ben portföyümün aylık getirisi ile birlikte hayatımı idame ettirebiliyorum diyebilmek olacaktır. Fakat bu bölümün çerçevesinde anlatmak istediklerim bu kadardı.
Sizlerde aşağıda bulunan bağlantı üzerinden kendi hesaplamalarınızı yapabilir ve önünüze gerçekçi bir hedef çıkarabilirsiniz.
Sonuç
Finansal özgürlük yolunda attığım adımın ve yolda geçecek zamanın çok değerli olduğuna inanıyorum. Yolda olmak ve yolda kalabilmek mühim olan. Sevgili Işık Ökte’nin geçenlerden kullandığı bir söz vardı.
”Yatırım psikolojik bir iştir. Psikolojisini kontrol edebilen yani doğru yatırım için çaba harcayan, finansal okuryazarlığını arttırmış kişiler buradan güçlenerek çıkar.”
Aksini de gördük bu arada. Kripto dünyasında insanlar paralarını ve hayatlarını kolay ve hızlı para için hiç ettiler. Bu seride kripto hariç bütün yatırım araçlarını ve yatırım enstrümanlarını konuşacağız. Bana göre kripto bir yatırım aracından ziyade hızlı para kazanma noktası. Bunu da tercih edenlere niye ettin diyemem tabii fakat ben şu an için tercih etmeyeceğim. Şu an diyorum çünkü ilerde bu merkezi olmayan bağımsız sistemin değişme ve kripto paranın yasal para birimi olma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir.
Bir sonraki bölümde hız kesmeden yatırım yapacağım enstrümanları ve bunların oranları hakkında konuşacağız.
Son olarak Schopenhauer’in bir sözü ile bölümü bitirelim.
Para salt olarak iyidir, çünkü her isteğin soyut bir şekilde tatminidir. Bununla beraber, servet elde etmeye kendini adayan bir hayati onu sevince dönüştürmeyi bilmedikçe boşunadır. Ancak bu iş kültür ve bilgelik isteyen bir sanattır. Birbirini izleyen duyu zevkleri kişiyi uzun süre tatmin etmez. Kişi hem hayatın amaçlarını hem de geçim kaynaklarını el etme sanatını anlamalıdır. İnsan kültür elde etmeden bin kere daha çok para elde etmeye bakar. Oysa bir insanın mutluluğuna sahip olduğu şeylerden çok, kişiliğinin yapısı yardım eder.
Sağlıcakla kalın!